Furnas oraz słynne azorskie cozido

Miasteczko Furnas to miejsce oferujące turystom kilka ciekawych opcji. Zdecydowanie najciekawszą i unikatową jest oglądanie przygotowania oraz konsumpcja słynnego azorskiego Cozido. Cozido to mieszanka kilka gatunków mięs : wieprzowina , wołowina , drób , kaszanka czy chorizo  , wszystko to uzupełniają warzywa: ziemniaki , marchew, kapusta. Potrawę gotuję się przez wiele godzin 5-6h na wolnym ogniu w wyziewach wulkanicznych naprzeciw jeziora Furnas.  Wszystkie składniki są wkładane do wielkiego gara i ten umieszczany jest w betonowych otworach  gorącej wulkanicznej ziemii. Na pewno warto zdążyć na moment wyciągania garów – następuje to od 11 do 12.30 zależne od restauracji , jest ich kilka , które specjalizują się w tej znanej i typowej dla Azorów potrawie. Zalecana jest wcześniejsza rezerwacja cozido oraz stolika -24h przed przybyciem. Dwie najbardziej znane restauracje to Tony’s oraz O Miroma ( sama degustowałam  cozido w tej drugiej) . Wycieczkę po Furnas najlepiej więc zacząć od wizyty nad jeziorem Furnas , jest to malowniczy teren , wzdłuż jeziora biegnie ścieżka i można go obejść dookoła. Przy wjeździe należy najpierw uiścić opłatę za wjazd na teren jeziora , a następnie przy wyjeździe w białym domku opłacić osobno parking. Naprzeciw jeziora możemy oglądać  bulgoczące wyziewy z wnętrza ziemi. Wokół rozprzestrzenia się zapach podobny do zgniłych jaj.

wyziewy wulkaniczne obok jeziora Furnas

wyziewy wulkaniczne obok jeziora Furnas

Poniżej zdjęcia ” kopców” do których wkładają wielkie gary z cozido ,a następnie po kilku godzinach są wyciągane i rozwożone do restauracji .

moment wyciągania cozido

moment wyciągania cozido

A poniżej widok na jezioro Furnas

jezioro Furnas

jezioro Furnas

Po obejrzeniu miejsca , gdzie przygotowuje się cozido nadszedł czas na konsumpcję , mimo , iż nie jestem fanką mięsa , chciałam koniecznie spróbować tego specjału. Muszę przyznać , iż mięso było  delikatne i bardzo miękkie , a zarazem smaczne , gdyż wszystkie składniki wymieszały wzajemnie swoje smaki .

słynne azorskie Cozido

słynne azorskie Cozido

Po obiedzie natomiast relaks  w   gorących  źródłach  – Poco do Beija . Nie ma tu przechowalni , można jedynie skorzystać z plastikowych koszyków, które zabezpieczą rzeczy przed mokrym podłożem . Jest kilka baseników z bardzo ciepłą wodą około 50 stopni o głębokości od  0,85m do 1,30m.

Poco do Beijo

Poco do Beija

Poco do Beijo

Poco do Beija

Poco do Beijo

Poco do Beija

Na pewno , warto też zajrzeć do Parku Botanicznego Terra Nostra- mi niestety się nie udało , obfituję on w wiele gatunków ciekawych drzew i wg przewodnika jest bardzo piękny.

Informacje praktyczne :

-O Miroma – ul. Dr Frederico Moniz Pereira 15 ( obok informacji turystycznej) – tlf +351 296 584 422- porcja dla 2 osób 26 eur

– Tonys znajduje się na ulicy prostopadłej do O Miroma

– źródła termalne Poco do Beija-  czynne do 22 h, wstęp 3 eur.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii AZORY 2015 i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s